Posted on

Adormi greu? Obiceiuri dăunătoare pe care le credeai sănătoase până acum

adormi greu, pat lângă ceas deșteptător

Ți se întâmplă frecvent să adormi greu? Petreci minute bune privind cu ochii în tavan așteptând ,,să te ia somnul’’? Dificultatea de a adormi nu este mereu legată de probleme de sănătate. Fie consumi alimente energizante, faci sport înainte de culcare, fie iei pastile, plus multe alte cauze care mai mult stimulează organismul în loc să-l pregătească de odihnă. Înainte să apelezi la medicamente, fii atent la rutina ta înainte de somn și elimină toate obiceiurile de ,,așa nu’’. 

Cuprins:

1.Adormi greu?- Ce să nu faci după ora 17

2.Mergi târziu la culcare?- Renunță la obiceiuri care țin creierul activ!

1.Adormi greu?- Ce să nu faci după ora 17

Obișnuiești să îți oferi mici răsfățuri după ce ai ajuns de la job? Poate te delectezi cu o ciocolată, o cafea mică, un ceai verde aromat sau gustări menite să te recompenseze pentru stresul acumulat peste zi. Specialiștii recomandă ca ultima gustare să fie servită la ora 18, cel târziu. Însă, chiar și atunci alimentele trebuie alese astfel încât să nu energizeze și să provoace un somn agitat.

  • Fără ciocolată

După ora 17 este contraindicat să mai consumi dulciuri, mai ales ciocolată neagră cu multă cacao. Acest ingredient stimulează funcțiile cognitive și induce o stare de agitație. Păstrează ciocolata pentru pauzele între mese la lucru, atunci când o sursă consistentă de energie este chiar binevenită.

Consumă kiwi înainte de somn

Dacă ai poftă de ceva dulce și revigorant, alege kiwi. Studiile susțin că, acest fruct este indicat datorită nivelului mare de vitamina E și C care ajută la reglarea neurotransmițătorilor în creier.

  • Cafeaua este contraindicată

Nu mai are rost să amintim că o cantitate de minim 500 miligrame de cofeină ,,asigură’’ un somn cu năbădăi. Dacă știi că ți se face poftă de o cafea la cele mai ciudate ore, atunci ai grijă să ai mereu în casă cafea fără cofeină. 

  • Activitatea fizică, un mare NU

Pare scandalos să auzi că sportul este nerecomandat în anumite situații. Multe persoane optează pentru antrenamente fizice imediat cum au ieșit de la birou. Fie vor să se elibereze de stres după 8 ore de stat în scaun, fie doresc să se mențină în formă și doar atunci găsesc timp liber, motivele sunt numeroase.

Fă sport cu maxim 3-4 ore înainte de culcare

Sportul trebuie încurajat pentru a menține un organism perfect funcțional și o imunitate de fier. Dar nu înainte de culcare. Pentru a folosi sportul în favoarea somnului, începe să te antrenezi cu maxim 3-4 ore înainte de ora de culcare. Altfel, temperatura corpului ridicată după efort îți îngreunează respectarea unui somn fără întreruperi.      

2.Mergi târziu la culcare?- Renunță la obiceiuri care țin creierul activ!

Stilul de viață hiperactiv și programul de muncă până după masă nu prea lasă timp liber pentru relaxare. Din acest motiv, mizezi pe cele câteva ore ce au rămas libere după program. Atunci te simți tentat să te dedici pasiunilor tale, acelor hobby-uri menite să te deconecteze emoțional și să-ți asigure o doză sănătoasă de serotonină. Află că, această stare de fericire stimulează creierul și îl ține în alertă. Din această cauză, ajungi să te întrebi de ce nu reușești să adormi la o oră decentă.

Creierul trebuie să se liniștească pentru a se pregăti de somn. Astfel, cu 1 oră înainte de culcare, te poți delecta citind din cartea ta preferată în timp ce-ți relaxezi corpul cu programul de masaj Night Healing a fotoliilor profesionale de masaj japoneze. De asemenea, poți îmbina masajul terapeutic cu muzica ambientală pe fundal și aromaterapia. Folosește uleiuri de lavandă. Uleiurile esențiale de lavandă conțin mult linalol, care normalizează hipertensiunea arterială, induce o stare de calm și reduce anxietatea. Respectă-ți în continuare activitățile artistice, dar ai grijă să le lași deoparte cu 1-2 pe înainte de somn.

Fotolii de masaj cu program Night Healing

Nu în ultimul rând, evită discuțiile serioase înainte de somn, vizionarea filmelor de acțiune și utilizarea tuturor gadget-urilor. Laptopul, telefonul, televizorul, tableta sau orice alte ecrane care emit lumină albastră și afectează producția de melatonină (hormonul somnului).

Somnul dirijează toate funcțiile organelor interne și influențează semnificativ sistemul tău imunitar. În concluzie, să-ți pui la punct o rutină corectă înainte de culcare poate fi un plan pentru sănătatea organismului pe termen lung. 

Sursa foto: unsplash.com