Posted on

Despre bioritm – 4 soluții care ajută la reglarea ceasului interior

bioritmul, femeie care doarme cu ceas lângă pat
Care sunt factorii care disturbă bioritmul?

Despre bioritm se știe că denumește procesul prin care te adaptezi la ciclicitatea noapte-zi. Ceasul interior implică două procese de bază ale organismului și anume: starea de somn și cea de trezire. De asemenea, bioritmul vizează și ritmul circadian, procesul prin care creierul recepționează informații referitoare la nivelul de întuneric sau lumină. Pe baza acestor informații, creierul începe să încetinească sau să stimuleze producția de melatonină. Care sunt factorii care disturbă bioritmul? Care sunt soluțiile de normalizare a ceasului interior?

Cuprins:

1.Despre bioritm – Ce este și care sunt cauzele care îl dereglează?

2.Dereglarea bioritmului poate fi prevenită prin terapii alternative  

1.Despre bioritm – Ce este și care sunt cauzele care îl dereglează?

Care sunt inamicii bioritmului? Există o multitudine de cauze care dereglează funcționarea ceasului interior. Din păcate, majoritatea sunt inevitabile, deși efectele acestora asupra organismului pot fi ameliorate prin abordarea anumitor terapii alternative. De vină poate fi schimbarea fusului orar, trecerea de la ora de vară la cea de iarnă sau invers.

Dereglarea bioritmului scade imunitatea

La acestea se mai adaugă și obiceiurile sau stilul de viață, de la munca în ture de noapte, anumite medicamente, înaintarea în vârstă sau anumite boli neurodegenerative. Din cauza acestor factori, majoritatea persoanelor reclamă tulburări de somn, insomnii și riscurile asociate acestora, precum: stări de iritabilitate, nervozitate, somnolență diurnă, deficiențe de concentrare, probleme de memorie, epuizare fizică și scăderea imunității.

Slăbirea sistemului imunitar reduce rezistența organismului la boli. Astfel se explică de ce răcești mai des sau te confrunți cu gripă în perioadele de trecere la ora de iarnă/vară. 

2.Dereglarea bioritmului poate fi prevenită prin terapii alternative 

Tehnici alternative de reglare a bioritmului

Dereglarea bioritmului este aproape inevitabilă, dar impactul acestei tulburări poate fi redus printr-o serie de terapii alternative și obiceiuri sănătoase. 

  • Respectă ora de culcare și de trezire, indiferent de schimbări

Ajută-ți organismul să depășească ușor perioadele de trecere le ora de iarnă/vară. Tot ce trebuie sa faci este să mergi în continuare la culcare la ora la care mergeai de obicei. De asemenea, fixează alarma ceasului și trezește-te la aceeași oră, indiferent de ora la care ai reușit să adormi.   

  • Masajul shiatsu

Tehnologia fotoliilor profesionale de masaj shiatsu și relaxare stimulează melatonina prin echilibrarea nivelului de cortizol din organism. Fotoliile de masaj japoneze sunt dotate cu programul special cu întindere ușoară (Night Healing) care masează ușor musculatura picioarelor, brațelor și a spatelui. Atunci când corpul este pregătit pentru somn, creierul primește această informație și stimulează producția hormonului de somn – melatonina.

  • Fă sport moderat cu minim 3-4 ore înainte de somn

Exercițiile de nivel ușor-moderat contribuie la un somn de calitate. Ar fi indicat să finalizezi antrenamentul cu minim 3-4 ore înainte de ora la care mergi în mod normal la culcare. Astfel, temperatura corpului are timp să scadă din intensitatea dobândită în urma efortului, ceea ce te ajută să dormi fără probleme. 

  • Folosește lumina pentru ora de trezire

Expunerea ochilor la lumină ajută creierul să primească informația conform căreia a venit momentul să sisteze producția melatoninei. Dacă ai probleme cu trezirea din cauza schimbării orei, a fusului orar, programului de muncă sau a înaintării în vârstă, atunci apelează la terapia prin lumină. Imediat ce te-ai trezit dă-te jos din pat, deschide veioza sau dă draperiile la o parte să intre lumina naturală.

Terapia cu lumină sistează producția hormonului asociat somnului

De asemenea, înaintea orei de culcare stinge orice sursă de lumină, de la iluminatul din casă și până la dispozitive. Chiar dacă în cameră este întuneric, prin simplul fapt că îți expui ochii la ecranul telefonului sau a televizorului împiedici creierul să producă melatonină. Din acest motiv vei adormi mai târziu decât la ora la care te culci de obicei, ceea ce îți va da bătăi de cap dimineața când sună alarma. 

Dereglarea bioritmului poate fi o problemă temporară, dacă sunt introduse în rutina zilnică obiceiurile menționate. În cazul în care continui să te confrunți cu probleme de somn și dificultăți la ora de trezire, atunci ar fi indicat să soliciți opinia unui specialist pentru acordarea tratamentului corespunzător cauzei care provoacă aceste tulburări.