Posted on

Grelina și leptina sau motivul pentru care simți continuu foame

grelină și leptină, femeie la masă
Grelina și leptina, motivul pentru care simți continuu foame

Ce sunt grelina și leptina? Grelina reprezintă hormonul poftei de mâncare, iar leptina semnalează starea de sațietate. Practic, aceștia sunt doi hormoni care reglează pofta de mâncare și starea de sațietate, hormonii care influențează sănătatea și implicit, silueta noastră. Ce se întâmplă atunci când au loc dereglări hormonale? Care sunt riscurile și cum pot fi prevenite?

Cuprins:

1.Grelina și leptina influențează funcțiile organismului – Care sunt factorii de risc?

2. Leptina și grelina provoacă schimbarea stilului de viață – Cum folosești rolul acestor hormoni în favoarea ta?

1.Grelina și leptina influențează funcțiile organismului – Care sunt factorii de risc?

Stilul de viață haotic, alimentația slabă nutritiv, mesele calorice, stresul copleșitor, alimentația dezechilibrată sau mesele servite pe fugă între două task-uri alterează mecanismele de reglare ale apetitului și a senzației de sațietate.

Hai să le luăm pe rând! Ce este mai exact grelina? Acest hormon care este secretat de pancreas și stomac transmite semnale către hipotalamus că organismul necesită hrană. Odată ce am servit o gustare hrănitoare sau după o masă sățioasă, grelina, adică senzația de foame începe să scadă.

Care e rolul leptinei în organism? Leptina este ,,găzduită’’ de țesutul adipos și transmite creierului un mesaj invers grelinei. Cu cât există mai multă grăsime într-un corp uman, cu atât mai ridicată este producția hormonului numit leptină în organismul persoanei respective. De asemenea, leptina se regăsește în măduva oaselor, celulele mamare sau în mucoasa gastrică.

Pe măsură ce efectul grelinei descrește, se ridică leptina care indică spre creier semnalul ,,Am mâncat suficient’’. De ce este importantă menținerea grelinei la un nivel optim? În primul rând, grelina controlează eliberarea insulinei, stimulează funcțiile sistemului digestiv, contribuie la sănătatea oaselor și chiar asupra inimii.

Care sunt riscurile asociate dezechilibrelor de leptină? Obezitatea în primul rând. Acesta este una dintre cele mai comune afecțiuni la nivel global și presupune o rezistență a organismului la leptină. Creierul nu mai recepționează mesajul de sațietate. La rândul său, obezitatea generează boli cardiovasculare, diabet, hipertensiune, probleme cu articulațiile, dureri de șold, gonartroza, etc.   

Care sunt factorii de risc pentru grelină și leptină? 

  • tulburări de somn;
  • alimente bogate în calorii și slabe nutritiv;
  • fumatul;
  • siropul de fructoză;
  • stresul;
  • sedentarismul.

2. Leptina și grelina provoacă schimbarea stilului de viață – Cum folosești rolul acestor hormoni în favoarea ta?

Reglarea hormonilor este esențială pentru combaterea anumitor boli cronice. Controlul apetitului și a senzației de sațietate este posibil cu ajutorul câtorva soluții simple și prin renunțarea la câteva obiceiuri nocive.

  • Stresul îngrașă!

Nivelul mare de cortizol scade leptina, crește grelina și mărește apetitul. Dacă trăiești sau te confrunți zilnic cu factori de stres, atunci schimbă modul în care alegi să reacționezi la influența acestora. La finalul zilei rezervă-ți 15 minute pentru un masaj shiatsu, stretching, deep tissue care elimină stresul muscular și relaxează mintea. Îmbină masajul de relaxare cu exercițiile de stretching, yoga, ieși la alergat sau plimbă-te în natură. Orice ocazie de a face mișcare te aduce cu un pas în fața stresului. Activitatea fizică reglează cortizolul, stimulează dopamina și diminuează apetitul pentru alimente nesănătoase.

  • Tulburările de somn NU trebuie subestimate!

Care să fie legătura dintre problemele de somn și alimentația deficitară? Leptina este influențată de calitatea somnului. Astfel, pofta pentru dulce, consumul excesiv de carbohidrați, foamea cronică sunt cele mai serioase efecte ale somnului insuficient. Soluția? Un somn de 7-9 ore va regla nivelul leptinei, grelinei și implicit va aduce insulina în parametrii normali. Când îți controlezi pofta de mâncare și reduci pofta pentru alimente calorice, faci un pas în spatele diabetului, hipertensiunii sau a problemelor de inimă.

  • Consumul moderat de fibre este aur pentru digestie

Fibrele vegetale ușurează funcțiile sistemului digestiv. Prin consumul moderat de fibre este amplificată evacuarea alimentelor din organism. Mai departe, se dezvoltă grelina, iar creierul va recepționa din nou nevoia organismului pentru hrană. Cele mai indicate surse de fibre vegetale sunt legumele și fructele proaspete, cerealele integrale, fasole, linte, mei sau ovăz. 

Concluzie

Pare simplu să menții silueta în parametrii optimi, nu-i așa? Tot ce trebuie să faci este să adopți un stil de viață prietenos pentru leptină și grelină. Alimentația echilibrată, somnul de calitate, absența fumatului, fibrele vegetale și mișcarea compun un plan de sănătate pentru un organism gata să lupte cu bolile și kilogramele în plus. 

Sursa foto: unsplash.com