Posted on

Ce este sciatica? – Sfaturi pentru calmarea durerilor nervului sciatic

sciatica, bărbat cu dureri de spate

Nervul sciatic este cel mai lung nerv din corp. Atunci când acesta se comprimă provocând dureri în zona spatelui inferior, putem vorbi despre sciatică. Printre factorii care favorizează sciatica, în majoritatea cazurilor, aceștia sunt: postura greșită a spatelui, hernia de disc, leziuni sau afecțiuni de șold.

Sciatica se caracterizează cel mai frecvent prin dureri ascuțite la spatele inferior, prin senzație de furnicături, slăbiciune în a mișca piciorul, mobilitate slăbită, durere de genunchi, dificultate de a sta în șezut. Disconfortul poate stagna într-o singură zonă sau se poate extinde către fese sau partea de jos a piciorului.

Durerea poate să apară inclusiv atunci când stai aplecat, când strănuți sau tușești. Se poate întâmpla ca în anumite cazuri, durerea să atingă zona genunchilor prin intermediul nervului peroneu. În acest context, persoanele se pot confrunta cu senzație de durere ascuțită sau căldură în jurul genunchilor. Dacă sciatica se extinde la genunchi este indicată o programare la medic pentru depistarea cauzei concrete și stabilirea unui tratament corespunzător. 

Sciatica survine pe fondul stresului acumulat de nervul sciatic, iar categoria cea mai predispusă sunt persoanele sedentare sau cele care stau mult timp jos. Dacă ai un stil de viață sedentar, faci prea puțină mișcare fizică sau practici o activitate care te obligă să stai mult timp aplecat, atunci sunt slabe șanse ca sciatica să te ocolească. Ceea ce poți face este să urmezi o rutină simplă prin care poți diminua durerea.

Așadar, poți să recurgi la metoda împachetărilor reci și calde. Încorporează în programul zilnic exercițiile de întindere, masajul cu stretching, programul de masaj cu perne de aer Mindfulness sau masajul cu încălzire la spate. De asemenea, masajul la spate în poziție plană (Zero Gravity) permite coloanei vertebrale să se elibereze de presiune prin distribuirea uniformă a greutății corporale. 

Indiferent de natura profesiei tale sau stilul tău de viață, sănătatea fizică și psihică depind de câteva obiceiuri de bază. Astfel, nu uita să incluzi în rutina ta, activitate fizică moderată, masajul de relaxare a spatelui după o zi solicitantă, controlarea poziției corpului în scaun și nu în ultimul rând, respectarea pauzelor la birou. Rezervă măcar 5 minute din fiecare oră pentru a-ți mișca corpul, fă un masaj rapid, plimbă-te sau pur și simplu fă câteva exerciții de întindere.