Posted on

Tehnici catharsis și igienizare mentală. Ascultarea emoțiilor negate crește calitatea vieții

tehnici catharsis, persoană relaxată în natură
Catharsis-ul, reflectarea la comportamentul actual prin abordarea emoțiilor trecute

Stresul de zi cu zi, emoțiile refulate, traumele nevindecate sunt acei factori care, pe măsură ce se acumulează oferă senzația de explozie emoțională. Cu ajutor principalelor tehnici catharsis poți redobândi controlul asupra vieții tale prin filtrarea emoțiilor constructive de cele negative.

Cuprins:

1.Catharsis emoțional – Ce riști când îți negi propriile emoții? 

2.Tehnici catharsis – Ce sunt și cum îți influențează sănătatea mentală? 

1.Catharsis emoțional – Ce riști când îți negi propriile emoții? 

,,Durerea este inevitabilă, suferința este opțională”

Inamicul catharsisului este obiceiul de a suprima emoțiile. Majoritatea oamenilor consideră că, prin respingerea emoțiilor negative și a traumelor reușesc să meargă mai departe.  Ceea ce este complet greșit.

Emoțiile captive într-un colț al minții se amplifică și ies la suprafață în cele mai neașteptate momente, însă impactul lor va fi mult mai puternic pentru cel care le trăiește, dar și pentru cei din jur. Negarea emoțiilor favorizează problemele comportamentale, generând tocmai acțiunile pe care încercăm să le evităm. 

2.Tehnici catharsis – Ce sunt și cum îți influențează sănătatea mentală? 

Cele mai multe dintre tehnicile catharsis cel mai probabil fac parte deja din rutina ta de viață, iar dacă nu, atunci merită să le testezi efectele. 

  • Focusul pe respirație și mișcările corpului

Activitatea fizică este o altă modalitate de atingere a catharsisului. Când te concentrezi pe mișcările corpului și pe respirație, atunci te distragi mental de la stresul zilnic. De asemenea, prin sport reușești să stimulezi endorfinele în creier și să neutralizezi cortizolul, hormonul de stres. Este important să alegi exercițiile în funcție de nevoile corpului tău.

Poți opta pentru plimbări în natură, alergări ușoare, masaj cu stretching, ciclism sau chiar antrenamente care să lucreze o anumită grupă de mușchi.

Combină sportul în aer liber cu tehnicile de masaj. Alternează tehnicile de masaj pentru a elimina tensiunea musculară din toate zonele corpului. Profită de tehnologia aparatelor și fotoliilor extensibile de masaj 5D, cu role, perne de aer și încălzire. Atunci când corpul este eliberat de stres și durere, automat se instalează o stare de calm, liniște și un control mai bun asupra anxietății.

 

  • Actul de a scrie este terapeutic

Scrierea expresivă ajută creierul să regleze emoțiile. Dacă treci printr-o perioadă solicitantă, atunci este indicat să ții un jurnal în care să descrii experiențele care te-au marcat, emoțiile, micile probleme de zi cu zi sau planurile de viitor. Terapia prin scris ajută la eliberarea emoțională și astfel obții o perspectivă mai clară și mai optimistă asupra problemelor. 

  • Abordarea artei ca mijloc de procesare a emoțiilor 

La fel ca sportul și terapia prin artă poate îmbrăca diverse forme, de la dans, pictură, sculptură la desen. Prin practicarea artei preferate îți exteriorizezi trăirile, identifici traumele și obții o viziune nouă asupra lor. 

  • Concentrare asupra prezentului și observarea trăirilor fără a judeca

Meditația este una dintre tehnicile simbol care descriu terapia prin catharsis. Poți aborda tehnici de meditație tăcută sau meditație ghidată de grup. Meditația este de asemenea indicată persoanelor care suferă de anxietate, stres, tulburări de somn sau simptome ale depresiei ușoare. 

Stresul este inevitabil, traumele au rolul lor în procesul nostru de dezvoltare, dar efectele lor nocive pot fi anihilate cu ajutorul tehnicilor catharsis.