
Obișnuiești să te duci la culcare devreme, dar dimineața porți adevărate lupte cu somnul. Amâni alarma de nenumărate sperând să fie sâmbătă și să te poți bucura mai mult de somn. Problemele trezitului matinal sunt consecința rutinei tale dinaintea orei de somn. Adică, ceea ce obișnuiești să faci înainte de culcare influențează starea de spirit cu care îți începi ziua. Descoperă așadar, câteva trucuri care transformă trezitul matinal într-un proces natural, fără efort.
Cuprins:
1.Trezitul de dimineață nu mai e o problemă! – Ce să faci pentru dimineți active fără butonul de snooze?
2.Trezitul matinal este influențat de obiceiurile tale înainte de culcare
1.Trezitul de dimineață nu mai e o problemă! – Ce să faci pentru dimineți active fără butonul de snooze?
Pentru a-ți face trezitul matinal mai ușor este indicat să stabilești o autodisciplină. Este important să-ți cunoști corpul, nevoile și obiceiurile zilnice.
- Organismul stabilește rutina de somn
De exemplu, studiile susțin că un adult trebuie să doarmă minim 7 ore pe noapte. Acest rezultat este unul orientativ, deoarece sunt persoane care se trezesc pline de energie după 6 ore de somn, în timp ce altele simt toată ziua oboseală deși au dormit 9-10 ore. Pe parcursul somnului, experimentezi 4-5 cicluri de somn, de la cel ușor și până la somnul profund.
Durata unui ciclu de somn este de aproximativ 90 de minute. Dacă te trezești în timpul unui ciclu de somn te vei simți derutat și poți avea chiar dureri de cap sau migrene. Când setezi alarma ai în vedere ca până la ora de trezire să parcurgi toate ciclurile de somn.
Pune-te în pat și trezește-te la aceeași oră, chiar și în weekend. Urmând un program fix de somn, organismul se obișnuiește și te vei putea trezi chiar și fără alarmă la ora la care te dădeai jos din pat cu alarmă.
- Evită somnul fragmentat
Toată lumea preferă să mai tragă un pic de timp atunci când se pornește alarmă și afară e frig sau plouă. Butonul de snooze oferă iluzia unui somn prelungit cu câteva minute. În realitate, somnul fragmentat obosește organismul. Așază telefonul sau ceasul deșteptător cât mai departe de pat, de preferat pe birou sau într-un alt loc unde ajungi doar dacă te dai jos din pat. Odată ce ai coborât din pat, corpul este deja pus în mișcare și starea de somnolență începe să dispară.
- Mișcarea stimulează psihicul și corpul
Imediat ce te-ai dat jos din pat, urmează o rutină activă care te ajută să începi ziua în forță. Sigur că este tentant să te refugiezi pe canapea, cu o cafea în mână și dând scroll pe Social Media. Efortul moderat îți stimulează corpul și mintea. Începe dimineața în fotoliul de masaj cu role pentru relaxare și răsfăț de dimineață. Pregătește corpul pentru o nouă zi cu fotoliile de masaj electrice care oferă masaj electric pentru picioare, sau masaj deep tissue pentru eliminarea durerilor musculare cauzate de poziția incorectă de somn.
- Mizează pe efectele luminii naturale
Un duș cald, draperiile trase și puțină mișcare sunt formula perfectă prin care îi semnalezi creierului că a început o nouă zi. Lumina naturală stimulează nivelul dopaminei în organism și reglează hormonul stresului. Dacă te trezești înainte de răsăritul soarelui, atunci folosește un ceas care imită lumina naturală odată cu activarea alarmei.
2.Trezitul matinal este influențat de obiceiurile tale înainte de culcare

Trezitul de dimineață este de multe ori asociat cu dureri de cap și ochi umflați? Sindromul ,,ochilor umflați de somn’’ poate fi rezultatul unui obicei dăunător dinainte de somn și anume: folosirea ecranelor care emit lumină albastră. Lumina atenuează nivelul melatoninei (un hormon al somnului) și menține creierul în stare de trezire. Melatonina este stimulată de întuneric, deci elimină orice sursă de lumină, începând de la ecranul televizorului pe care îl lași pornit peste noapte.
Dacă tot trăim în era tehnologiei, atunci ar fi indicat să ne folosim într-adevăr de beneficiile dispozitivelor. Apelează la aplicațiile dedicate monitorizării calității somnului. Aplicațiile permit configurarea alertelor în eventualitatea unor disfuncții care tulbură ciclurile de somn. Vei primi sugestii de relaxare înainte de somn, tehnici de meditație, playlisturi cu muzică chill, etc.
Știai că, ziua de 16 martie a fost desemnată drept Ziua Mondială a Somnului? Scopul Zilei Mondiale a Somnului vizează conștientizarea la nivel global a rolului pe care odihna îl are asupra sănătății generale a organismului. Prin prevenirea tulburărilor de somn și respectarea ciclurilor de odihnă putem preveni riscurile privind hipertensiunea arterială, diabetul, bolile cardiovasculare, demență și alte afecțiuni cronice.
Sursa foto: unsplash.com