
Știi ce urmează după Blue Monday? Ziua Internațională a Îmbrățișărilor. Din anul 1986, data de 21 ianuarie a fost numită Ziua Mondială a Îmbrățișărilor. Începutul anului este o perioadă întunecată, deprimantă pentru majoritatea persoanelor. Încheierea vacanței de iarnă, bugetul redus după sărbători, vremea mohorâtă sau zilele prea scurte sunt câteva motive care favorizează depresia sezonieră. Imediat după Blue Monday a fost instituită Ziua Internațională a Îmbrățișărilor. În această zi, oamenilor le este transmis un mesaj încurajator: atingerile sunt cel mai bun antidot pentru tristețe.
Prin mângâiere, hormonii fericirii (endorfinele, dopamina, serotonina și oxitocina) sunt eliberați pe căile de recompensă ale creierului. Acest proces de eliberare optimizează circulația sângelui și blochează peptidele durerii. Beneficiile terapiei prin îmbrățișări nu se opresc aici. Studiile arată că atingerile îmbunătățesc circulația în țesuturile moi. Rezultatul? Riscul de dureri musculare este redus masiv!
Cuprins:
1.Ziua Îmbrățișărilor – Depășește tristețea după Blue Monday prin conexiune fizică
2.Rolul îmbrățișărilor asupra sănătății creierului și personalității copiilor
1.Ziua Îmbrățișărilor – Depășește tristețea după Blue Monday prin conexiune fizică
Ziua Mondială a Îmbrățișărilor ți se pare un mit amuzant? Descoperă efectele uimitoare pe care conexiunea fizică le oferă întregului sistem imunitar!
Știai că stimularea oxitocinei reduce apetitul pentru alcool și zahăr?
Prin conexiune fizică sunt stimulați acei nervi din piele care comunică prin măduva spinării cu nervul vag. Acesta influențează funcțiile organelor vitale, comandă activitatea pulsului și funcționarea sistemului digestiv. Atingerile activează nervul vag, care la rândul său menține constant ritmul cardiac și tensiunea arterială.
Este suficientă o îmbrățișare de 10 secunde pentru ca nervul vag să elibereze oxitocina, hormonul ‘’responsabil’’ cu starea de bine. Pe măsură ce oxitocina crește, hormonul stresului scade. Cortizolul ridică tensiunea arterială și zahărul în sânge. Oxitocina normalizează parametrii tensiunii și ai zahărului, prevenind instalarea bolilor cardiace și a diabetului. Micșorarea cortizolului reglează somnul, crește rezistența la factorii de stres și normalizează tensiunea arterială.
Atingerile activează plexul solar care se află în zona stomacului, mai exact în jurul buricului. Ai simțit vreodată că ‘’ai nervi în stomac’’ atunci când te aștepta un eveniment sensibil: examen, interviu, etc.? Disfuncțiile apărute la nivelul plexului solar se manifestă prin dureri de stomac și ulcer.
Care sunt inamicii echilibrului plexului solar? Furia, tristețea, ura. La nivel spiritual, chakra plexului solar influențează stima de sine, puterea și forța interioară a individului. Energia blocată a chakrei are efecte nocive asupra sănătății mentale și fizice. Modele de gândire negativă, stimă de sine redusă, accese de furie, nesiguranță, boli autoimune, hipertensiune, tulburări de alimentație, etc.
Apropierea fizică echilibrează chakra Timusului. Timusul este glanda cu rol de stimulare a globulelor albe, necesare pentru creșterea imunității. Dezechilibrele Timusului provoacă boli de inimă, afecțiuni la plămâni și îngreunează circulația sângelui. La nivel emoțional, disfuncțiile Timusului scad capacitatea de a lua decizii, reduc puterea de-a ierta sau de a simți empatie pentru cei din jur.
2.Rolul îmbrățișărilor asupra sănătății creierului și personalității copiilor

Te-ai întrebat vreodată de ce bebelușii se calmează brusc atunci când sunt luați în brațe? Contactul fizic este primul simț care se dezvoltă în uter. Atunci când sunt atinși, bebelușii se liniștesc, deoarece ritmul cardiac începe să scadă, iar conexiunile celulare din creier încep să prindă contur.
Atingerile fizice pe care le primești în copilărie rămân permanent înregistrare în sistemul nervos

Ai știut că, atingerile fizice dezvoltă inteligența? Cei mici necesită stimulare senzorială permanentă pentru dezvoltarea funcțiilor creierului și a abilităților motorii. Desigur, sănătatea mentală și fizică are nevoie de atingeri de calitate. Nu orice fel de contact fizic este binefăcător. Ai observat poate că adulții care sunt predispuși către agresivitate, depresie ori gânduri sucidale s-au confruntat în copilărie cu părinți abuzivi sau medii toxice?
Îmbrățișările ușoare sunt suficiente pentru a stimula producția oxitocinei și dezvoltarea creierului. Studiile au demonstrat că lipsa atingerilor fizice influențează negativ dezvoltarea fizică a copiilor. Copiii instituționalizați de exemplu sau cei care au fost privați de afecțiune fizică sunt mai slabi dezvoltați fizic în ciuda alimentației nutritive pe care o primesc.
Oxitocina eliberată prin atingeri reglează ramura de excitare a emoțiilor. Concomitent se activează ramura de calmare emoțională. Mai departe, se crează efectul de anti-anxietate, înlocuind astfel accesele de furie cu o stare de calm. În timpul situației de stres, cortizolul crește și se împrăștie către toate organele corpului.
Atunci când copiii se confruntă cu situații de risc, sistemul lor nervos cedează nefiind dezvoltat suficient la acea vârstă. Stresul excesiv impactează sănătatea fizică, mentală, contribuind la probleme de memorie și depresie.
Copiii îmbrățișați în timpul acceselor de furie beneficiază de oxitocină și endorfine care ajută corpul să se adapteze situațiilor de conflict. Așadar, dezvoltarea fizică și mentală a copiilor are nevoie de contact fizic de calitate, precum sunt îmbrățișările.
Concluzie
Îmbrățișările transmit un sentiment de siguranță, eliberează hormonul fericirii și …pot provoca dependență. Însă, o dependență sănătoasă pentru sistemul imunitar.
Nu în ultimul rând, prin îmbrățișări are loc un schimb de energie între persoane. Acest lucru consolidează legătura afectivă între oameni, încurajează empatia, generând o comunicare mai bună cu persoanele din jur. În concluzie, celebrând Ziua Mondială a Îmbrățișărilor, sărbătorim sănătatea pe toate planurile și conexiunea socială!
Sursa foto: unsplash.com